Jammer Nedir, Nasıl Çalışır, Nerede Kullanılır?
Jammer, frekans karıştırarak sinyal kesen cihazların genel adıdır.
Jammer cihazları, bozacakları yayın ile aynı frekanstan gürültü üretirler. Bu şekilde, yayını alacak olan cihazın gelen frekansı analiz edip işlemesini imkansız hale getirerek alıcı cihazın devre dışı kalmasına neden olurlar.
Radyodan, normal veya kısık seste klasik müzik dinliyorsunuz. Hemen karşınızda güçlü hoparlörleriyle başka bir cihazdan, yüksek seste rock müzik çaldığını farzedin. Kendi dinlediğiniz müziği duyamaz, anlayamazsınız. İşte jammer cihazları da aynı bu mantıkta dijital gürültü üreterek cihazların kafasını karıştırıp, algılarını bozmaktadırlar.
Genelde alıcı cihazı (cep telefonu, telsiz, bilgisayar, drone vb.) hedefleyen bu frekans karıştırıcı cihazlar, en yaygın şekilde GSM cep telefonu yayınlarını bloke etmek amacıyla kullanılır.
Kullanım Alanları: Cami ve benzer ibadethanelerde, sinema ve konser salonlarında, konferanslar ve toplantılar sırasında, okullarda ve dersliklerde, fabrika ve işyerlerinde... gibi, cep telefonu kulanımının uygun olmadığı/istenmediği yerlerde kullanılması ile yaygınlaşmıştır.
Özellikle askeri alanda savunma amaçlı olarak, tehdit unsurlarının aralarındaki iletişimi kesmek, uzaktan bomba tetiklemlerini önlemek, askeri casusluk aktivitelerini önlemek, drone uçaklarını engellemek gibi ulusal güvenliği tehdit eden unsurlara karşı etkili bir biçimde kullanılmaktadır.
Kelime Anlamı: Jammer, İngilizce "karışıklık" kelimesinden türemiş, "karıştırıcı, bozucu, yayın karıştırıcı, yayın bozucu, parazit yapıcı..." anlamına gelen bir kelimedir.
Bu sektörde sinyal kesici cihazların genel adı olarak uluslararası alanda kullanılmaktadır.
Bilinen adları: Sinyal kesici, sinyal boğucu, sinyal karıştırıcı, sinyal bozucu, frekans karıştırıcı, frekans bozucu, frekans boğucu, frekans bloke edici, yayın karıştırıcı, yayın bozucu, yayın engelleyici, yayın bloke edici...
Telaffuzlar: jammer, jamer, jamır, jemır, cemır, jemmır, cemmır, camer, cammer...